zondag 20 september 2015

Na 23 jaar huwelijk alleen verder

Mijn eerste berichtje, nadat ik van mijn man ben weggegaan. Dat is begin september gebeurd. 5 september ben ik met mijn dochter Loreena verhuisd van Vingelen naar Tynset, wat 25 km van Vingelen ligt. Ik heb hulp gekregen van veel lieve mensen. Peter en Ingrid uit Kåsa bijvoorbeeld hadden een koelvriescombinatie en een klein fornuis staan, die ik gratis kon ophalen. Dat ophalen heb ik samen met Hein gedaan, die de spullen binnengezet heeft in mijn huurappartement in Tynset. Ik huur de onderverdieping van een huis. Boven me woont de verhuurder, Øystein Graneng. Hij is 24 jaar en heeft dit huis (onderdeel van een kleine boerderij) 2 jaar geleden gekocht.

Vrijdagavond 4 september en zaterdag 5 september hebben Aleida en haar zoon Joel, samen met Tino en Loreena, me geholpen met de grote verhuizing. Vrijdag heeft ook Matjo nog meegeholpen. Ik kon een steekkarretje lenen van een Noorse kennis, Tove, zodat we niet heel veel zware dingen moesten tillen. Joel en Tino hebben de zware dingen getild, die niet met het steekwagentje gingen. Superfijn, 2 van die sterke, jonge knullen! En Aleida was top! Mocht ze ooit zonder werk komen te zitten, kan ze zo een verhuisbedrijf beginnen. Haar terreinauto ging heel efficiënt tot de nok toe vol. Ze wist alles zo in elkaar te passen, dat er superveel in 1x mee kon.

Aleida aan het sjouwen met dozen.


Tino

Joel

Loreena in haar nieuwe slaapkamer
En zo zaten Loreena en ik zaterdagavond dan in ons nieuwe huisje, vol met dozen die de dagen daarna uitgepakt moesten worden.
We zijn eerst maar gaan eten, tomatensoep met brood. Aleida had ons verrast met 2 manden vol met etenswaren, waaronder Nederlandse Goudse belegen kaas en hagelslag. En een pak wijn, heerlijk. We hoefden voorlopig niet van honger om te komen :-)

Zondag hebben we de hele dag uitgepakt en Loreena's slaapkamer zag er al snel gezellig uit. Maandag is ze thuis gebleven van school om bij te komen, maar dinsdag is ze voor het eerst met de fiets naar school gegaan. Ze is nu niet meer afhankelijk van de bus, wat vooral op maandag en donderdag goed van pas komt, Dan is ze namelijk vroeger uit en kan ze gelijk naar huis komen, in plaats van op school rond te hangen tot de bus van 3 uur vertrekt.

Ik ben de 1e week gelijk begonnen met de yogacursussen. Op maandagavond in Os en op woensdagavond in Tolga. Ik had voor allebei een Facebookarrangement aangemaakt. Bij de cursus in Os hadden 20 (!) mensen zich aangemeld, waarvan er nu, na 2 weken, 12 mensen op zijn komen dagen. Ik blijf het wonderlijk vinden, dat mensen bij zo'n arrangement aangeven te komen, en dan toch niet op komen dagen. Bij de cursus in Tolga hadden zich 12 mensen aangemeld en 11 mensen zijn gekomen. Mooie score! Verder is er ook weer 60+ yoga in de Vrijwilligercentrale in Tynset op de woensdagmorgen. Van Gudrun, de leidster van de Vrijwilligercentrale, krijg ik ook veel steun. Ook heb ik nu een priveklant, Ze kan vaak 's avonds niet, maar wil wel graag yoga blijven doen. Dus ga ik 1x per week op dinsdag- of donderdagmorgen om 8 uur naar haar toe voor een uurtje priveles. Kortom: het gaat niet slecht met de yogalessen.

In november ga ik de hele maand naar Ibiza. Niet voor vakantie, maar voor een intensieve yogaleraaropleiding. Van 7 uur 's ochtends tot half 10 alleen maar yoga. Van 12 tot 2 uur een pauze en 2 stiltedagen en 2 dagen vrij. 3 november vertrek ik en 1 december ben ik weer thuis. Als het meezit, kan ik daarna de yogalessen nog meer uitbreiden met o.a. yoga voor bedrijven bijv. Het geld voor deze opleiding heb ik van familie kunnen lenen.

Ik ben ook druk aan het solliciteren. Ik heb o.a. gesolliciteerd naar de functie van thuishulp bij de gemeente Tynset. Ik heb via een yogaklant ook een klein poetsbaantje op oproepbasis te pakken gekregen. Verder zit ik te wachten totdat alle formaliteiten rond zijn, zoals de separasjonsinnviliging. In Noorwegen ben je eerst een jaar gesepareerd, voordat je de officiële scheiding kunt aanvragen. Als de separeerbevestiging binnen is, kan ik weer aanmerking maken op financiële potjes, Verder is er een verzoek voor huursubsidie de deur uit en voor de maanden november en december een verzoek voor financiële bijstand. Dit omdat ik in november geen inkomsten heb vanwege de yogaleraaropleiding. Maar ja, ambtelijke molens draaien nu eenmaal langzaam, ook hier in Noorwegen. Dus zit er niets anders op dan geduldig te blijven wachten.

Hier nog wat foto's van de omgeving:

Uitzicht vanuit de kamerWij wonen beneden, sokkelleilighet heet dat in het noors.
Loreena voor het eerst op de fiets naar school
De 1e zak met hout voor de houtkachel
Stapelen maar!
 
6 opmerkingen:

 1. Dag Colinda,
  Ik vond het al zo lang stil op je blog, maar het bericht van jullie scheiding is toch (voor een totale buitenstaander als ik in ieder geval) een donderslag bij heldere hemel. Wat een stap! Het zal evengoed geen makkelijke beslissing zijn geweest, na zoveel jaar samen. Ik wens jullie allemaal veel sterkte de komende tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hei Colinda!
  Veel sterkte en geluk in je nieuwe leven !
  Het gaat je lukken, je bent een sterke vrouw.

  Liefs van Carine uit Finland.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Colinda,
  Normaal reageer ik niet op jouw blogs maar ik wil je nu wel zeggen dat ik je ontzettend stoer en moedig vind!
  Ik hoop dat je gelukkig gaat zijn in je nieuwe woning.
  Liefs van Corina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor jullie steun! Ik ben niet iemand die al mijn persoonlijke problemen uitgebreid in een blog schrijf, dus ik kan me voorstellen dat voor degenen die me niet zo goed of niet persoonlijk kennen, de scheiding zeer onverwacht is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lieve Colinda,
  Enigszins geschokt lazen we net je nieuwe blog. We wensen je een mooie nieuwe toekomst toe. We blijven je zeker volgen. Veel geluk toegewenst!
  Liefs, Paul en Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen